Sprawdzanie Einsteina przez spadanie
20 czerwca 2010, 10:39Każdy z nas wynosi ze szkoły wiedzę, że swobodne spadania nie różni się od stanu zerowej grawitacji. Jak się okazuje, szkolna wiedza nie jest dla naukowców dogmatem i zawsze można ją sprawdzać, a nuż da się coś podważyć.
Nowa, tania metoda litograficzna
16 sierpnia 2010, 17:47Na Northwestern University powstała nowa technologia litograficzna, która może zrewolucjonizować produkcję układów scalonych. Litografia piórem świetlnym (beam-pen litography - BPL) pozwala na szybkie i tanie tworzenie prototypowych układów scalonych.
Pełne ziarna ograniczają tłuszcz śródbrzuszny
20 października 2010, 17:07U ludzi, którzy jedzą w ciągu dnia kilka porcji pełnego ziarna, ograniczając jednocześnie spożycie ziaren oczyszczonych, występuje mniej śródbrzusznej (trzewnej) tkanki tłuszczowej. To istotne spostrzeżenie, ponieważ liczne badania wykazały, że brzuszne rozmieszczenie tłuszczu zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, np. choroby niedokrwiennej serca czy nadciśnienia, oraz cukrzycy typu 2.
Zapylenie Ziemi jest dwukrotnie większe niż w XIX wieku
13 stycznia 2011, 12:11Podczas spotkania Amerykańskiej Unii Geofizycznej profesor Natalie Mahowald z Cornell University przedstawiła wyniki swoich unikatowych badań nad poziomem naturalnego zapylenia atmosfery. Wynika z nich, że w ciągu ostatnich 100 lat ilość naturalnego kurzu w powietrzu wzrosła dwukrotnie.
Żart ze śmiesznego źródła wydaje się śmieszniejszy
12 maja 2011, 08:51Żarty wydają się śmieszniejsze, jeśli sądzimy, że opowiada je znany komik czy kabareciarz. Do takich wniosków doszedł dr Andy Johnson z Coventry University, w którego eksperymentach wzięło udział kilkuset ochotników. Postrzeganie śmieszności zależy więc od źródła, a nie od jakości samego materiału.
A kwaśnego nie znaleźli...
5 września 2011, 10:16W mózgach myszy odkryto obszary odpowiadające wszystkim smakom poza kwaśnym. Dr Nicholas Ryba z amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia wyjaśnia, że pamiętając o wzorcu obowiązującym w odniesieniu do języka, że jedna komórka to jeden smak, naukowcy zastanawiali się, czy smaki są też osobno reprezentowane w obrębie kory. Okazało się, że tak.
Kobiety wolą zapach nagiej męskiej pachy
9 stycznia 2012, 11:18Czeskie badania pokazały, że kobiety wolą u mężczyzn zapach ogolonej pachy. Nomen omen opcja pachy pozbawionej włosów wygrała zaledwie o włos (Behavioral Ecology and Sociobiology).
Miłośnicy herbaty bardziej zagrożeni rakiem prostaty
19 czerwca 2012, 12:11Mężczyźni, którzy piją dużo herbaty, są bardziej zagrożeni rakiem prostaty.
Zużyte banknoty prędzej się rozchodzą
15 listopada 2012, 10:46Ludzie chętniej pozbywają się starych czy brudnych banknotów. Fizyczny wygląd pieniędzy może wpływać na wydawanie. Konsumenci mają tendencję do wnioskowania, że używane banknoty są [...] skażone, podczas gdy bilety płatnicze prosto spod prasy drukarskiej w mennicy wywołują w nich dumę [zwłaszcza gdy w pobliżu znajdują się inni ludzie, którzy mogą je zobaczyć].
Robot wszystko umyje...
18 lipca 2013, 08:58Przed malowaniem Sydney Harbour Bridge przechodzi gruntowne czyszczenie pneumatyczne. Zajmują się tym 2 autonomiczne roboty, które skanują elementy konstrukcyjne, tworzą sobie mapę 3D i wyliczają, jakiej siły trzeba użyć do usunięcia starej farby i rdzy.